Jag och dottern och en väns son ägnade en eftermiddag åt att gjuta ljus någon dag innan jul. Det blev gåvor till hans familj och min och dotterns släkt. Tösen vill ju så gärna få ge paket till de hon tycker om, så hon fick vara med och klippa vekar och välja färger.
Först så förberedde vi så vi hade färdiga vekar och behållare att hälla stearinet i. Som tyngd använder jag brickor denna gång, för det var det vi hittade hemma helt enkelt. Det funkade jättebra. Vi gjuter i ljuskoppar, mjölkpaket och glöggmuggar.
 
 
Stearinet är stumpar som blivit över under året. Som vi bryter isär och smälter i vattenbad. Vi färgar ljusen med krita. Det funkade bra, men färgen blir ljusare när den väl stelnar. Så får man passa när man häller upp så att man inte råkar ha i "skräpet" av krita och ljusstumparna som samlas i botten av glasburkarna vi använde i vattenbadet.
 
 
Såhär ser det ut när vi hällt upp det. Det är tidskrävande att smälta alla ljusstumpar, men i övrigt så är det ett enkelt pyssel och man slipper slänga överbliven stearin.
Bilden till vänster visar när vi precis har hällt i stearin i två behållare. På den högra så är ljuset färdigt. Jag fick det lila ljuset av min dotter. Hon tyckte det var finast och ville att mamma skulle få det. Gulliga unge! :)
 
Så spar era ljusstumpar och gjut egna ljus! Det är både enkelt och roligt!